Strooizout inslaan: een verstandige keuze

Wanneer de wegen glad worden, is het voor bijna niemand veilig meer op straat. Voetgangers glijden uit, fietsers moeten gedwongen afstappen en het aantal auto-ongelukken schiet ineens de lucht in. Veel mensen belanden, door deze ongelukken, in het ziekenhuis. Wintermaanden zorgen voor een gevaarlijke periode ieder jaar. 

In de winter, daalt de temperatuur. Regendruppels in de lucht bevriezen en vallen naar beneden in de vorm van ijskristallen of hagelstenen. Wanneer sneeuw op de grond blijft liggen en de temperatuur weer stijgt, smelt het en ontstaat er ijs. Dit ijs ligt op het wegdek en kan voor veel ongelukken zorgen. 

Ieder jaar stuurt de Rijkswaterstaat ruim 500 strooiwagens de wegen op om strooizout te verspreiden. Daarnaast zijn er ongeveer 250 sneeuwploegen actief om de sneeuw zoveel mogelijk op te ruimen en de wegen zo veilig en toegankelijk mogelijk te maken.

Natzout en pekel

Naast de Rijkswaterstaat zijn er ook genoeg bedrijven en organisaties die strooizout inslaan om zo hun parkeerplaatsen en opritten ijsvrij te maken. Je kunt strooien met verschillende soorten zout, waaronder vacuümzout en steenzout. Maar het bekendste soort zout waar de laatste jaren veel gebruik van wordt gemaakt, is natzout.

Natzout is een stuk handiger en sneller in het gebruik dan andere soorten zout. Het is namelijk vermengd met pekel. Wanneer ijs op de grond in contact komt met zout, wordt deze stof gevormd. Pekel verlaagt het vriespunt van water, waardoor er wordt voorkomen dat er meer ijs ontstaat.

Ook veel mensen kiezen ervoor om strooizout in te slaan. Vaak worden de grote wegen en busbanen gestrooid, maar worden de woonwijken en fietspaden vergeten. Dit kan alsnog voor veel ongelukken zorgen.

Strooizout inslaan? 

Ben jij van plan als bedrijf of gewoon als particulier strooizout in te slaan? Zorg er dan voor dat je dit bij een betrouwbaar bedrijf doet. Het liefst sla je het zout in bij een grote zouthandel zodat je zeker weet dat het zout doet wat het hoort te doen. Ook ben je dan gegarandeerd van een goede kwaliteit zout en draag jij bij aan een schone, ijsvrije en veilige buurt tijdens de wintermaanden.

Geplaatst op woensdag 12 januari 2022.